1. EKONOMİK ÖNLEMLERDE ZAMAN GECİKMELERİ
Bir ekonomik sorunun ortaya çıkmasından sonra ekonomik değişkenin alacağı değerin belirlenen amaç değerinden sapma derecesi öngörülürse, ekonomik önlemlere başvurulmaktadır. Sorunun ortaya çıkışından, alınan önlemin tüm etkilerinin ortaya çıkarak, amaçlanan sonucu yaratıncaya kadar geçen zaman, ekonomi politikasında “toplam zaman gecikmesidir”. Toplam zaman gecikmesi ekonomik önlemin aşamalarında paralel olarak kısmi zaman gecikmelerine ayrılır.
Ekonomi politikasında müdahale gerektiren bir olayın ortaya çıkmasından, müdahalenin gerekli görülmesine kadar geçen zaman tanı gecikmesidir. Enformasyon gecikmesi olarak da adlandırılır.
Ekonomik tanı sonucu, müdahalenin gerekli görülmesinden sonra, ekonomi önlem veya müdahalenin planlanması için geçen zaman planlama gecikmesidir. Planlana aşamasından sonra, karar lama sürecinin gerektirdiği zaman, karar gecikmesidir. En uygun önlem seçeneği konusunda karar aldıktan sonra, gerekli teknik personel, mali ve organizasyonel düzenlemeler yapılarak önlemin uygulanmasına başlayıncaya kadar geçen zaman uygulama ve yönetim gecikmesidir. Karar alma ve yönetim gecikmeleri birlikte aksiyon gecikmesi olarak adlandırılır. Olayın ilk ortaya çıkışından önlemin uygulanmasına kadar geçen tanı ve planlama gecikmesi ile karar ve yönetim gecikmelerinin hepsi birden kurumsal gecikme veya iş gecikmesidir.
Uygulaması başlayan bir önlemin ilk etkilerinin görülmesi için belli bir zaman geçmelidir. Bu zaman aralığı etki oluşum gecikmesidir. Önlemin ilk etkilerinin ortaya çıkışından, tüm etkilerinin ortaya çıkarak, amaçlanan sonuca ulaşıncaya kadar geçen zaman, etkinin tamamlanma gecikmesidir. Bu son iki zaman gecikmesi birlikte etki gecikmesini verir ve önlemin dış gecikmesi olarak da adlandırılır.
Söz konusu kısmi zaman gecikmelerinin her birisi her kurum ve her önlemde farlılık gösterir. Genel olarak para ve kredi alanındaki önlemler, maliye politikası önlemlerine göre kısa zaman gecikmelerini gerektirir.