Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: FUNGUSLAR  (Okunma sayısı 3317 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

jın

  • Mezun Öğrenci
  • **
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Cinsiyet: Bay
  • Toplam İleti: 32
FUNGUSLAR
« : 09 Aralık 2006, 03:54:48 »
FUNGUSLAR
Fungusların Genel Özelikleri
   Bugün dünyada, denizde, karada ve havada olmak üzere geniş bir yayılış alanına sahip olan funguslar tahminen 110.000 türe sahiptirler.
   Funguslar gıdalarını ya canlı organizmaları enfekte ederek (parazit) veya ölü organik maddeler üzerinden sağlarlar. Sadece ölü organik maddelerle beslenenlere obligat saprofit, sadece canlı dokuya gerek duyanlara obligat parazit, ikisi arasında bulunan gruba ise fakültatif parazit adı verilir.
   Funguslar (Latince: Fungus (Çoğul: Fungi), Yunanca: Mykes) eukaryote ve karbonheterotrof canlılardır.
   Gelişmeleri için başta karbon (glikoz, sukroz ve maltoz) olmak üzere nitrojen, inorganik maddeler ve bazı büyüme faktörlerini kullanırlar.
   Fungusların bir çoğu gerek duydukları vitaminleri sentezleyebilmektedirler.
   Daha büyük, çok şekilli ve gerçek bir çekirdek ve çekirdek zarına sahip olmaları bakımından bakterilerden,
   Fotosentetik pigmentleri olmadığı için bitkilerden, alglerden ve mavi-yeşil alglerden farklılık gösterirler.
   Funguslar tek veya çok hücreli, ipliksi yapı oluşturan mikroorganizmalardır.
   Funguslar gıdalarını temas ettikleri ortamdan
   suda erimiş halde
   doğrudan doğruya hücre duvarları
   ve sitoplazmik membran yoluyla alırlar. Ancak basit olmayan ve alamayacakları formda bulunan gıda kaynaklarını, salgıladıkları enzimlerle parçalayarak alabilecekleri forma dönüştürürler.
   Funguslar genel olarak 0-35 ˚C’ler arasında yaşayabilirler. Ancak opt. Sıcaklık 20-30 ˚C’ler arasındadır.
   pH istekleri açısından bakterilerin tersine asidik ortamları tercih ederler. Bir çok tür için opt. pH 6’dır.
   Işık, yaşamaları için önemli olmayıp, ancak bazı türlerin sporlanması için gereklidir.
   Funguslar için gerek gelişmeleri ve gerekse üreyebilmeleri açısından yüksek nemli ortamları tercih ederler.

Fungusların Yararları
   Toprakta yaşayan bir çok fungus diğer toprak faunası ile beraber, toprağa gelen organik maddeleri parçalayarak mineralize ederler.
   Bu mikroorganizmaların solunumu (mikrobial solunum) sonucu açığa çıkan  CO2, havaya geçerek atmosferdeki CO2 miktarını dengede tutmaya hizmet eder.
   Funguslar besin olarak da yaralandığımız organizmalardır. (Ör; kültür mantarları (Agaricus bisporus)).
   Bazı özel peynirlerin, şarap, bira ve ekmek yapımında funguslardan yararlanırız (Ör; Saccharomyces cerevisiae).
   Bazı funguslar ve onların metabolitleri (enzim, antibiyotik, pigment ve vitamin) ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır (Ör; Penicillum spp., Aspergillus spp., Fusarium spp. v.b.)




Fungusların Zararları
   Tüm yüksek canlılar (insanlar, hayvanlar ve bitkiler) üzerinde parazit olarak yaşamlarını sürdürdüklerinden dolayı onların hastalanmasına ve hatta ölümüne yol açarlar.
   Özellikle bitkilerde her yıl çok fazla ürün kaybına yol açarlar.
   Nemli yerlerde kumaşları, derileri, ağaçları, keresteyi ve boyayı parçalarlar

   Fungusların konukçu bitkilerde oluşturdukları simptomlar lokal ve genell karakterdedir. Bu simptomlar aynı veya farklı konukçu üzerinde oluşabilir. Genel olarak funguslar konukçu bitkilerde lokal ve genel nekrozlar, bitki dokularının ölümü, hipoplazia (bitki organlarının veya tamamının cüceleşmesi), hiperplazia (bitki organlarının veya tamamının anormal büyümesi) gibi simptomlar oluştururlar.   
Kayıtlı
------------------------------------
Not: * Tezin tamamını indirebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
* Sizde Tez - Ödev gönderebilir Tez sitesi.com’u daha iyi yerlere taşıyabilirsiniz.
* Emeği gecen herkese teşekkürlerimi sunarım

fenliseliyiz

  • Asistan
  • **
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 69
Ynt: FUNGUSLAR
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2007, 21:23:10 »
Çok güzel olmuş paylaşımınız için teşekkürler ;)
Kayıtlı